St Maartensvuur

Geschiedenis

In 1994 richtte Toerisme Bocholt in Kaulille voor de eerste keer, sinds meer dan 75 jaar, weer een St.-Maartensvuur in. Men nam daarbij de draad van een oude traditie in Kaulille weer op. De opkomst van de eerste edities overtrof de stoutste verwachtingen en motiveerde de leden van Toerisme Bocholt dan ook om er mee verder te gaan.
St.-Maartensvuren zijn een vorm van oogstfeest. Een heidense rite waarbij men tegelijkertijd de goede oogst wenst te vieren en het loof op de velden in brand steekt, maar anderzijds ook een feest van licht aan de vooravond van de lange duisternis van de winter. Het feest is dan ook te vergelijken met het Halloween-feest.

Kinderfeest

Het St.-Maartensvuur gaat elk jaar door op 10 november, de avond voor het naamsfeest van St.-Maarten. Een stoet kinderen met lampionnen, fakkels en versierde pompoenen begeeft zich naar de feestweide waar het vuur ontstoken wordt. Er is steevast gezorgd voor leuke kinderanimatie en muziek. Natuurlijk wordt ook de inwendige mens niet vergeten met een warme choco of een glühwein.

Organisatie

De eerste edities van het St.-Maartensvuur kwamen er onder impuls van de heemkundige kring van Kaulille. Vanaf de 10de editie in 2003 is de organisatie in handen van de werkgroep ‘St.-Maartensvuur’, die werkte onder de vleugels van ‘de vzw Cultuur’. Van 2009 toto 2016 was de organisatie in handen van de KLJ van Kaulille.