Het Torenverplaatsingsmuseum

De torenkruiers. Dat is de leuke bijnaam voor de Bocholtenaren. Waar die vandaan komt, verneem je in het torenverplaatsingsmuseum. Inderdaad, in Bocholt werd begin vorige eeuw de kerktoren verplaatst. Door de grote bevolkingstoename was het nodig de St.-Laurentiuskerk te vergroten. De pastoor en burgemeester Langens hoorden dat twee mannen het hadden klaargespeeld om het ontvangstlokaal van het Damstation in Antwerpen in zijn geheel te verplaatsen. Zij vroegen het duo de torenverplaatsing te regelen. Onder leiding van ingenieur Weiss en aannemer Morglia krikten de Bocholtenaren hun kerktoren 2cm los van zijn funderingen en verplaatsten ze hem 9,4 meter. De klus was in 8 dagen geklaard.
Welke rol speelden de burgemeester, pastoor en de brouwer bij dit alles? Hoe ging deze torenverplaatsing in zijn werk? Op al deze vragen krijg je een antwoord in het torenverplaatsingsmuseum. Hier kan je de heroïsche dagen van 1910 aan de hand van foto’s, plannen en documenten opnieuw beleven.

Om een beter begrip van de toestanden van 1910 te kunnen opbrengen kan je best een groepsbezoek met gids regelen.

Toegankelijkheid:
Dagelijks geopend van 10:00 17u00 – Op zondag van 11u00 tot 17u00

Voor een gelegenheidsbezoek, neem contact met de dienst Toerisme

Kostprijs geleid bezoek: € 25/gids (1 gids per max. 25 pers.)

Situering:
Het museum is gelegen in de Sint-Laurentiuskerk.
Deze kerk zelf was een stichting van de graaf van Loon. In 1231 verkocht hij de tienden en het patronaat van Bocholt aan de abdij van Herckenrode. De huidige kerk in laatgotische stijl werd in 1476 tegen een mergeltoren uit 1411 aangebouwd.
Op 13 september 1944 staken Duitse soldaten de kerk in brand. Van het imposante gebouw bleef slechts een ruïne over. Het orgel uit 1774  en kostbare beelden gingen verloren. Begin oktober 1950 begonnen de herstellingen en op Paaszaterdag 1952 werd de kerk opnieuw in gebruik genomen. In 1960 werd het huidige Stevensorgel in gebruik genomen.

De kerk herbergt een schat aan kunstvoorwerpen. De meest in het oog springende zijn de sacramentstoren, de twee biechtstoelen, het 3m hoge beeld van St.-Kristoffel en het prachtige Mariaretabel in het koor. Deze twee laatste zijn opgenomen in de topstukkenlijst van het topstukkendecreet van de Vlaamse Gemeenschap. De kerk bezit eveneens een zeldzame collectie van laatmiddeleeuwse houten heiligenbeelden.

Inlichtingen:
Toerisme Bocholt
Dorpsstraat 16
3950 Bocholt
Tel. 089 20 19 30
Fax 089 20 19 21
toerisme@bocholt.be